Egyre olcsóbbá válhatnak a lakáshitelek

Gazdaság

A pénzintézetek versenye miatt egyre olcsóbbá válhatnak a lakáshitelek, és így több lehetőség nyílik a fogyasztói szempontból kedvezőtlenebb, drága kölcsönök kiváltására – mondta Binder István, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyeleti szóvivője pénteken az M1 aktuális csatorna reggeli műsorában.

Kiemelte, hogy a hitelezők közötti versenynek köszönhetően a kamatok csökkennek, a kereslet pedig nő, ezért a hiteltermékeket átláthatóbbá és összehasonlíthatóvá kell tenni. A jegybank ennek érdekében indította el “fogyasztóbarát lakáshitel” minősítést: a feltételeknek megfelelő hitelek kamatfelára legfeljebb 3,5 százalék lehet és a földhivatali ügyintézést a hitelintézetnek kell vállalnia. A folyósítási jutalékok és az előtörlesztési díjak kedvezőek, de az ügyfélkiszolgálás is fontos szempont a minősítés megítélésénél – ismertette. A bankok csak az ügyfelek javára térhetnek el a jegybank feltételeitől, ha fogyasztóbarát minősítésre pályáznak – tette hozzá.

A szóvivő elmondta, a minősített hiteltermékek listája a jegybank honlapján is megtekinthető. A minősítés iránt sok pénzintézet érdeklődik jelenleg is, ezért a fogyasztóbarát termékek listája várhatóan tovább bővül, az MNB pedig termék-összehasonlító programot is indít ősszel – közölte Binder István.