Továbbra is negatív az infláció

Gazdaság

A fogyasztói árak júniusban átlagosan 0,2 százalékkal alacsonyabbak voltak, mint egy évvel korábban – közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Ugyanezen időszak alatt az üzemanyagok ára jelentősen csökkent. A legnagyobb mértékben a fogyasztási főcsoportok közül a szeszes italok, dohányáruk és a szolgáltatások drágultak.

Az élelmiszerekért 0,4 százalékkal kevesebbet kellett fizetni, ezen belül a sertéshús ára 17,2, a sajté 8,1, a tejé 6,5 százalékkal csökkent, a cukoré 24,1, az étolajé 7,1, az idényáras élelmiszereké (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) 5,0 százalékkal nőtt. A szeszes italok, dohányáruk átlagosan 1,9, a szolgáltatások 1,6, a tartós fogyasztási cikkek 0,7, a ruházkodási cikkek 0,5 százalékkal drágultak. Az egyéb cikkekért(gyógyszerek, járműüzemanyagok, illetve lakással, háztartással és testápolással kapcsolatos, valamint kulturális cikkek) 3,9, ezen belül a járműüzemanyagokért 10,4 százalékkal kevesebbet kellett fizetni. A háztartási energia ára 0,1 százalékkal csökkent.

A májusihoz képest az üzemanyagok ára 3,2 százalékkal nőtt, a szolgáltatások ára 0,3, ezen belül az üdülési szolgáltatásoké 2,3 százalékkal emelkedett.