Tudás, tudomány, siker Kisvárdán

Egyetem

Mezőgazdasági mérnök, turizmus-vendéglátás, vidékfejlesztési agrármérnök – harmadik tanévét kezdte meg Debreceni Egyetem képzéseivel a Kisvárda Közösségi Felsőoktatási Képzési Központ pénteken.
Az intézmény azzal a céllal jött létre, hogy a térségében élő fiatalok versenyképes tudást, valamint a munkaerőpiaci trendekhez igazodó ismereteket szerezhessenek saját lakóhelyükön, hogy később a térségben maradva vállaljanak munkát.

– A 2006-2009 közötti időszakban fogalmazódott meg a főiskolai-egyetemi képzés indításának ötlete Kisvárdán. Akkor még sokan őrültségnek gondolták ezt a tervünket, de az idő igazolta, hogy a „lehetetlen nem létezik” – idézte a világhírű bokszoló, Mohammed Ali szavait Seszták Miklós kormánybiztos a központ tanévnyitó ünnepségén.

A Debreceni Egyetem elsőként állt a Kisvárda Közösségi Felsőoktatási Képzési Központ ötlete mellé még 2015-ben, és azóta is töretlenül támogatja az intézmény fejlődését.

– Szeretnénk átadni a Debreceni Egyetemnek azt az erejét, brandjét, közösségét, ami Debrecenben, Hajdúböszörményben, valamint Nyíregyházán is jellemzik az intézmény karait, és most már Kisvárdán is a képzéseit. A Debreceni Egyetem felismerte az elmúlt évtizedben, hogy egy egyetem nem dolgozhat, oktathat, kutathat csonttoronyként önmagának, csak az önös célok érdekében, hanem a társadalmat, az ipart és az országot kell szolgálnia mindazokon a területeken, ahol erre szükség van – hangsúlyozta előadásában Bács Zoltán kancellár.

A Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kara (DE MÉK) három éve indította először Kisvárdán a mezőgazdasági mérnöki alapszakot, a Gazdaságtudományi Kar (DE GTK) vidékfejlesztési agrármérnök, valamint a turizmus vendéglátás alapszakjai pedig második éve érhetők el a helyi fiatalok számára. Szintén második éve indul Kisvárdán a Szent István Egyetem Élelmiszertudományi Karának (SZIE ÉK) élelmiszermérnök alapszakja. Újdonság idén a DE GTK turizmus-vendéglátás felsőoktatás szakképzése, de az intézmény máris további új képzések indítását tervezi a közeljövőben.
– Képzési központunk a tudásátadás egyik megvalósult kelet-magyarországi műhelye, melyet bővülő szakmai választék jellemez. Az eddigieken túl keresztfélévben, illetve 2019 szeptemberétől Kisvárdán is elindul az Óbudai Egyetem mérnökinformatikus alapszakja, valamint a Debreceni Egyetem gazdálkodás és menedzsment felsőoktatási szakképzése – jelentette be Zichyné Belinszky Katalin ügyvezető igazgató.

A Kisvárda Közösségi Felsőoktatási Képzési Központ harmadik alkalommal szervezte meg a tanévnyitóval együtt Nyári Egyetemét is, melyen olyan neves szakemberek tartottak előadásokat, mint Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke, Szigeti Ádám, az Innovációs és Technológiai Minisztérium innovációért felelős helyettes államtitkára, Pomázi Gyula, az Innovációs és Technológiai Minisztérium iparági stratégiákért és szabályozásért felelős helyettes államtitkára, valamint Korányi László, az Óbudai Egyetem innovációs igazgatója.

unideb.hu