Zenés(z) nyár Debrecenben

Egyetem Kultúra
Csaknem 30 professzor várja idén a fiatalokat az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiáján. A Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kara július 15-24. között rendezi meg hagyományos programját, a mesterkurzusok mellett a Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekarba is lehet jelentkezni.

A 14 hangszeres és énekes mesterkurzus mellett zenekari játékra – a hárfától a basszusharsonán és a cimbalmon át az ütőhangszerekig – csaknem 20 hangszeren várja a fiatal zenészeket az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiája. A debreceni Zeneművészeti Kar a 16 évesnél idősebb szakközépiskolás növendékek, főiskolások, egyetemi hallgatók és ifjú zenetanárok előtt nyitja meg kapuit július 15-én, akik szeretnék képességeiket fejleszteni, technikájukat csiszolni, zenei előadókészségüket megmutatni. Tavaly 22 nemzet zenekedvelő fiataljai vettek részt a rendezvényen.

– Az idei már a 18. év, amikor megrendezzük Nyári Akadémiánkat. 4 országból 28 professzor tart majd 5-10 napos mesterkurzusokat, hazai zeneművészek mellett Németországból, Japánból és Szlovákiából érkeznek vendégoktatóink. Most először kapcsolódik be munkánkba Jozef Lupták szlovák gordonkaművész, Rodrigo Perez Vila spanyol szaxofonista és Jóföldi Anett fuvolaművész – sorolja Váradi Judit, az Ifjú Zeneművészek nemzetközi Nyári Akadémiájának művészeti igazgatója.

A mesterkurzusokat tartó professzorok a “Zenés esték a Nagyerdőn” sorozatban ingyenes hangversenyeket is adnak az akadémia ideje alatt a Zeneművészeti Karon, csakúgy, mint a korábbi években. Az ifjú zeneművészek nemcsak tőlük tanulhatnak az egyéni képzéseken, de lehetőségük nyílik arra is, hogy bekapcsolódjanak az Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar munkájába, melyet a hagyományokhoz hűen Vásáry Tamás Kossuth-díjas zongoraművész, karmester, a Magyar Szent István-rend kitüntetettje, a Nemzet Művésze irányít. A világzenekar tagjai július 12-én kezdik meg a próbaidőszakot Bolyky Zoltán betanító karmesterrel.

– A világzenekar ezúttal is 4 állomásos koncertturnéra indul a Nyári Akadémia zárását követően. Elsőként a debreceni Kölcsey Központban lépnek fel, majd Budapesten, a Városmajori Szabadtéri Színpadon. Résztvevői lesznek a „Klassz a parton”-sorozatnak Balatonfüreden, végül Ljubljanában, a Szlovén Filharmónia Koncerttermében adnak záróhangversenyt az idén 85 éves Vásáry Tamással – teszi hozzá Váradi Judit.

Az országosan egyedülálló kortárs zenei énekes mesterkurzust Bátori Éva operaénekes tartja, ezzel párhuzamosan pedig a Kortárs Zenei Énekverseny hagyományát is folytatja az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiája. A kizárólag 20-21. századi vokális zenére, kortárs énektechnikára fókuszáló megmérettetést 3 kategóriában hirdetik meg, kuriózumként kamarazenei kísérettel is lehet nevezni.

A fiatal előadók mindemellett szuggesztivitásukat, színpadi megjelenésüket is fejleszthetik, hiszen újra érkezik az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiájára Dezső Virág Hollandiában élő és oktató táncművész, aki a mozdulat zeneiségébe vezeti be a fiatalokat. Az ő kurzusáról, az egyéni hangszeres képzésekről és a világzenekarról minden részlet elérhető az ymsa.unideb.hu weboldalon.