Nagyerdei zenés két hét

Egyetem

Több mint 200 hallgató vesz részt július 13-25. között az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiáján a Debreceni Egyetemen.

Kilencvenhárom résztvevővel kezdődött 2001-ben a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának nyári nagyrendezvénye, melynek jubileumi, tizenötödik akadémiáján tizennégy hangszeres mesterkurzuson tanulhatnak a diákok, akik többek között Ausztráliából, Szingapúrból és Argentínából is érkeznek, összesen huszonhat nemzet képviselteti magát Debrecenben.

– Az egyetemnek az oktatáson és kutatáson kívül a régió kulturális életében is jelen kell lennie, a Zeneművészeti Kar révén pedig példaértékűen tudja a Debreceni Egyetem ezt a küldetését is teljesíteni. Az évről évre komolyabb érdeklődés mellett megrendezett Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiája az egyetem egyik védjegye – mutatott rá az intézmény kulturális szerepvállalására Bartha Elek, a Debreceni Egyetem rektorhelyettese.

Az akadémiának alapítása óta állandó támogatója és partnere Debrecen városa, július 15-25. között tizenegy hangverseny színesíti a város kulturális életét. – A Bartók Béla Nemzetközi Kórusverseny, a Katonazenekari Fesztivál és az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiája mind olyan programok, melyek országosan és nemzetközileg is ismertek és híresek, jövőre a nyári akadémia és a kórusverseny közös kurzust is indít majd – tájékoztatott Szentei Tamás, a debreceni önkormányzat kulturális osztályának vezetője.

A nyári akadémia mesterkurzusaira idén kilenc országból érkeznek az oktatók, összesen huszonnyolc művésztanár foglalkozik a fiatal tehetségekkel, és ezúttal is Debrecenben alakul és készül fel koncertkörútjára – amit az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogat – a Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar Vásáry Tamás vezetésével. A világzenekar tagjai már július 13-án megkezdik a közös munkát, a hangszeres mesterkurzusok 16-án fogadják a hallgatókat.

– A kultúra alapfeladata, hogy hidat teremtsen emberek, nemzetek között, ehhez járul hozzá az akadémia is. A fiatalok a mesterkurzusokon a zenei szemléletükhöz kapnak útravalót, amely egész pályafutásukra hatással lehet – fogalmazott Duffek Mihály dékán.

Az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiájának minden koncertje ingyenesen látogatható, július 16-án 19 órától Bálint János hangversenye hivatalosan is megnyitja a koncertprogramot, melyet július 25-én 20 órától a Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar hangversenye zár a debreceni Kölcsey Központban.

– Bálint János fuvolaprofesszor idén egyedül Debrecenben vállalt mesterkurzust – mondta a nyári akadémia művészeti igazgatója. Váradi Judit hozzátette: különlegesnek ígérkezik az Európa-turnén koncertező dél-koreai ifjúsági fúvószenekar július 21-i hangversenye. Az együttes harminc tagja a fellépés után bekapcsolódik a mesterkurzusokba is.

A Vásáry Tamás által vezetett Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar az akadémiát lezáró debreceni koncertet követő négy estén is folytatja a koncertezést, a fővárosban a Városmajori Szabadtéri Színpadon jótékonysági hangversenyt adnak, majd a Gyulai Várszínpadon játszanak, július 28-án a szlovákiai Galánta Városi Művelődési Központjában, majd a turnét 29-én a prágai Zeneakadémián zárja a zenekar.

Részletes koncertműsor

unideb.hu